Föregångaren till Pabst Blue Ribbon (PBR) började bryggas i Milwaukee, Wisconsin redan 1844.
Namnet på ölen var då Best Select efter företagets tyskbördige grundare Jacob Best.
När Best gick i pension 1867, togs rodret över av hans svärson Frederick Pabst.
Svärsonen behöll dock namnet Best Brewery ända fram till 1890, då bryggeriet bytte namn till Pabst Brewing Company.
Den första Pabstölen blev således en Pabst Select.
Namnet Blue Ribbon kommer från de blå band som knöts kring flaskhalsarna mellan 1882 och 1916 (upphörde pga. silkesransoneringen under första världskriget) samt mellan 1933 och 1950.
Det blåa bandet återfinns fortfarande i ölens logotyp.
Namnbytet från Select till Blue Ribbon skedde (enligt Pabst själva) efter att Pabst Select vann priset America's Best 1893.
I efterhand är det dock omtvistat huruvida ett sådant pris faktiskt delats ut!
Företagets peak (hittills) är 1977-78, då över 18 miljoner flaskor per år producerades.
Efter det dalade produktionen stadigt under de kommande 25 åren, och 2001 producerades färre än en miljon flaskor.
Pabst räddning blev Amerikanska hipsters som tog PBR till sitt hjärta.
Efter bottennoteringarna kring millenieskiftet har produktionen stadigt ökat, och ölen exporteras nu även till törstande hipsters i bla.a. Sverige och Australien.
Pabst har sedan länge lämnat Milwaukee.
Huvudkontoret finns sedan 1996 i LA, och produktionen är kontrakterad till sex bryggerier runt om i USA.
I Sverige lanserades Pabst Blue Ribbon på Systembolaget 2012.
Den Pabst som säljs i Sverige är dock den i alkoholprocent något svagare versionen Export.
"An extra flavorful version brewed for the Swedish market" enligt bryggeriet själv.
Ironisk kan tyckas då Pabst Blue Ribbon är en typisk Amerikansk makrolager med väldigt lite smak.
Vi bakom bloggen är dock PBR med Pabst Blue Ribbon.
Ibland vill man faktiskt bara dricka blaskig Amerikansk lager ur en otroligt stilig flaska!
Länge leve Brooklyn-hipstern och PBR:en
SvaraRaderaOmåttliga mängder PBR´s för 3 USD, that´s how we roll!
Kul att fler är PBR med Pabst!
RaderaNästa öl för Bolaget att introducera i standardsortimentet måste bli den jätteroliga, billiga och mycket goda APA:n "Pork Slap", bryggd med ingefära. Alla älskar ju grisarna på burken! Barn som hipsters!
SvaraRaderaHar inte haft glädjen att prova Pork Slap tyvärr. Ingefära gör sig dock bra som smaksättare till öl.
RaderaKul burkar, även om jag (webansvarig) gillar klassisk design bättre.
http://www.adrants.com/images/PrintNiceCans.jpg